Filons Vert

Filons Vert is een agro-ecologisch tuinbouwproject op levende bodem, dat in 2022 in Ohain (Lasne, Brabant-Wallon) van start ging.

Marine en Amelia, opgeleid als bio-ingenieurs, kennen elkaar al van kinds af aan. Al fietsend door België ontdekten en koesterden zij hun gemeenschappelijke droom om tuinder te worden: een beroep dat hen opnieuw in contact brengt met de natuur, met de tijd die dingen kosten, dat hen in staat stelt gezond te blijven, uit te wisselen en te delen.

Hun project is gebaseerd op een zelfplukmodel, met een jaarabonnement volgens het principe van CSA (Community Supported Agriculture), dat de consument de mogelijkheid biedt zijn groenten op het veld te komen plukken en zo te profiteren van producten met een ongeëvenaarde versheid, een totale flexibiliteit (keuze van groenten en tijdstippen), en een herverbinding met de aarde. Aan de andere kant is de producent financieel beschermd en heeft hij meer tijd om voor zijn akker en zichzelf te zorgen.

Dit model streeft naar duurzaamheid, levensvatbaarheid en gezelligheid… voor een draaiend groen landbouw die de boeren ondersteunt, het leven van de bodem en de biodiversiteit respecteert en de band tussen producenten en consumenten mogelijk maakt. Als het project in evenwicht is, zullen 230 mensen worden gevoed. Kortom, het recht groene lijn om zichzelf gezond te voeden, de band te voeden, en morgen te voeden.

Filons Vert nam in 2021 deel aan een matchmaking-sessie van Solifin en kon daardoor begin 2022 de ontbrekende middelen voor hun installatie-investeringen lenen bij Funds For Good Impact. Funds For Good Impact zal hen ook in staat hebben gesteld hun project te verfijnen door het ter discussie te stellen en steun te bieden tijdens de leenperiode. Dit alles gebeurde tijdens zeer menselijke uitwisselingen, waardoor ook een band ontstond!

Activiteitensector

Project type

Financieringsinstrumenten

Acteurs

Andere success stories