Eclof x Alterfin

Financiële inclusie voor Keniaanse vrouwen dankzij Alterfin-financiering

In ontwikkelingslanden sparen vrouwen over het algemeen meer dan mannen en investeren zij meer in het onderwijs van hun kinderen. Het is voor hen echter moeilijk om financiering te krijgen voor het opstarten of in stand houden van hun bedrijf. Microkrediet kan een verschil maken, zoals Joyce Murani in Kenia heeft gezien. Dankzij de investering van meer dan 6.000 geëngageerde coöperanten van Alterfin, een Belgische coöperatie, kunnen vrouwen zoals Joyce uitkijken naar een betere toekomst voor zichzelf en hun gezin.

Kansen voor iedereen: het verhaal van Joyce Murani en haar bedrijf

Joyce Murani woont in Kiambiu, een sloppenwijk in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tussen de 40.000 en 50.000 mensen leven daar in precaire omstandigheden. Joyce, die haar 3 kinderen alleen opvoedt, is erin geslaagd haar eigen bedrijf op te starten met weinig financiële steun. 

In 2018 opende ze een kleine bakkerij met een microkrediet van ECLOF, een lokale microfinancieringsinstelling, als startkapitaal. En dat was nog maar het begin, vertrouwt ze me toe. “Vandaag heb ik ook een ontbijtgranenwinkel en verkoop ik schoolboeken. Ik heb een studielening gekregen om het schoolgeld van mijn kinderen te betalen en dankzij de lening voor woningverbetering heb ik bedden, een gasfornuis en een sofa kunnen kopen. 

Met haar inkomen kan Joyce haar leningen terugbetalen en haar kinderen een betere toekomst bieden. Haar gevoel van eigenwaarde is ook toegenomen. “Ik voel me trots en gesterkt,” zegt ze.

De macht van het krediet

Joyce is slechts een van de 35.000 mensen die profiteren van het microkrediet van ECLOF. 60% van hen zijn vrouwen en 80% woont in plattelandsgebieden. In ontwikkelingslanden hebben vrouwen en mensen die in plattelandsgebieden wonen traditioneel minder toegang tot financiering. Toch zijn vrouwen een belangrijke drijvende kracht achter de sociaal-economische vooruitgang in lage- en midden-inkomenslanden. Zij investeren meer dan mannen in de opleiding van hun kinderen en sparen meer. Een microfinancieringssysteem dat zich richt op vrouwen is daarom een krachtige hefboom voor empowerment, armoedebestrijding en onderwijs. En zoals Joyce getuigt, het versterkt ook hun zelfvertrouwen.

Een sociale impact op 3,7 miljoen gezinnen

ECLOF wordt gefinancierd door Alterfin, een Belgische coöperatie die gespecialiseerd is in investeringen met een sociale en milieu-impact in ontwikkelingslanden. Het kapitaal van Alterfin is voornamelijk afkomstig van de investeringen van meer dan 6.000 coöperanten. Elk van hen heeft een of meer aandelen gekocht, waardoor Alterfin zijn missie kan uitvoeren.

Om kwetsbare mensen te helpen, richt Alterfin zijn activiteiten op twee sectoren. Enerzijds steunt de organisatie microfinancieringsinstellingen, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de financiële insluiting van kwetsbare bevolkingsgroepen. 69% van de cliënten van de instellingen die Alterfin financiert, zijn vrouwen. Daarnaast steunt Alterfin ook producentencoöperaties en KMO’s die actief zijn in duurzame landbouw. 

Sinds zijn oprichting in 1994 heeft Alterfin 1.688 leningen verstrekt aan partnerorganisaties voor een totaalbedrag van meer dan 641 miljoen euro. Als we kijken naar het profiel van de eindbegunstigden in ontwikkelingslanden, zien we dat Alterfin en zijn Belgische coöperanten betere vooruitzichten bieden aan maar liefst 3,7 miljoen kwetsbare gezinnen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Maar hoe maakt Alterfin het verschil? Caterina Giordano, Directeur Operations, legt uit: “Met meer dan 25 jaar ervaring en expertise weten wij hoe wij organisaties moeten selecteren die gewoonlijk geen financiering van traditionele investeerders krijgen, omdat zij hen te klein of te riskant vinden. Wij zijn altijd voorzichtig met het financieren van organisaties die een belangrijke sociale en milieu-impact hebben, maar zijn ons tegelijkertijd voldoende bewust van de risico’s.

Alterfin, een duurzame investering

Met aandelen tegen €62,50 is investeren in Alterfin-aandelen betaalbaar. Als coöperant wordt u mede-eigenaar van de coöperatie en investeert u geld voor inclusieve financiering. U steunt duurzame landbouw en kwetsbare bevolkingsgroepen.

Alterfin is B-Corp gecertificeerd en heeft ook het label Finance Solidaire behaald. Investeerders hebben de garantie dat de coöperatie een reële sociale en duurzame impact heeft. Bovendien is Alterfin een erkend ontwikkelingsfonds. Dit betekent dat u als particulier vanaf 7 geïnvesteerde aandelen (d.w.z. 437,5 EUR) een belastingvermindering van 5% op uw investering kunt krijgen. Bovendien kunt u, afhankelijk van de resultaten van de coöperatie, ook een jaarlijks dividend ontvangen. Hoewel de belangrijkste reden om lid te worden van een coöperatie de impact is die zij heeft, zelfs met een bescheiden investering.

Activiteitensector

Project type

Financieringsinstrumenten

Acteurs

Andere success stories