Banco Fie

Weinigen hadden in het begin durven denken dat een idee van vijf vrouwen zonder enige ervaring in de financiële wereld zou uitgroeien tot de grootste bank voor kleine ondernemers in Bolivia. Incofin cvso geloofde 15 jaar geleden wel in hun droom om kwetsbare Bolivianen toegang te geven tot het financiële systeem en kleine ondernemers te laten floreren.

Vijf dappere vrouwen besloten in 1985 een NGO op te richten voor de minder bedeelden in de samenleving die geen toegang hadden tot de financiële sector. In 2007 start het gemeenschappelijke verhaal met Incofin. FIE Bolivia, zoals de organisatie toen heette, had een zustermaatschappij in Argentinië, FIE Gran Poder, waarmee Incofin een jaar eerder een samenwerking had opgestart. Zo kwam Incofin cvso te weten dat FIE Bolivia op zoek was naar bijkomend aandelenkapitaal. Incofin was overtuigd van de groeimogelijkheden van FIE als hefboom voor nog meer impact en werd de nieuwe aandeelhouder van FIE Bolivia. In 2010 haalde FIE haar banklicentie en staat sindsdien bekend als Banco FIE.

Banco FIE heeft zich gemoderniseerd en benut de digitale mogelijkheden die nieuwe technologieën vandaag te bieden hebben. Een digitale rekening openen of een kredietaanvraag via de mobiele telefoon starten, het kan allemaal. De werkmiddelen en schaalgrootte van Banco FIE mogen dan ingrijpend geëvolueerd zijn, de microfinancieringsinstelling is trouw gebleven aan de idee waarmee de vijf vrouwen in 1985 aan de slag gingen. De bank slaagt erin de kwetsbare in de Boliviaanse maatschappij in het financiële systeem te betrekken en ondersteunt zo de economische ondernemingen van honderdduizenden Bolivianen die anders in de kou hadden blijven staan. Banco FIE zweert bij inclusie, kwaliteit en transparantie. Geen financieel rendement zonder sociaal rendement is het uitgangspunt gebleven. Zo begeleidt ze bijvoorbeeld haar klanten om hun onderneming te moderniseren: ze bieden een eenvoudige procedure aan, waarbij ondernemers heel vlot een webpagina met betaalknop kunnen opzetten om hun producten online te verkopen.

Jesús uit El Alto reed jaren voor een hongerloon met een minibus, maar vandaag runt hij samen met zijn vrouw een handel in sla. In 2012 vroegen ze een lening van iets meer dan 400 euro aan bij Banco FIE om kunstmest aan te kopen. Hierna volgde een lening voor de aankoop van meer grond. Vandaag hebben ze tien serres op 2.000 m² landbouwgrond. De ambitie van het koppel is om door te groeien tot een nationaal distributiebedrijf waarin hun kinderen aan de slag gaan en zij van hun oude dag kunnen genieten.

Jesús Choque Aruquipa: “Banco FIE was als een grote broer voor ons die advies gaf en ons hielp om vooruit te komen.”

Activiteitensector

Project type

Financieringsinstrumenten

Acteurs

Andere success stories