Simplon.co haalt $12 miljoen op en versnelt zijn uitrol

01/04/2019

Simplon.co, het netwerk van digitale en inclusieve fabrieken in Frankrijk en daarbuiten, heeft een financieringsronde van 12 miljoen euro afgerond met de afdeling “Banque des territoires” van Caisse des Dépôts en een pool van investeerders uit de sociale en solidaire economie (SSE), waaronder Amundi, Aviva Impact Investing, Esfin Gestion, France Active Investissement, Inco, Mirova (Natixis-groep) en Phitrust Partenaires Europe.

Deze kapitaalsverhoging getuigt van het hernieuwde vertrouwen van onze investeerders en zal ons in staat stellen onze ontwikkeling te versnellen”, erkent Frédéric Bardeau, voorzitter van de sociale en solidaire onderneming met 219 werknemers, waarvan de gratis opleidingen het label “Grande Ecole du numérique” hebben gekregen. Na in 2017 dicht bij de cashflowcrisis te zijn gekomen (https://business.lesechos.fr/entrepreneurs/gestion-finance/0211867028295-simplon-co-leve-4-75-millions-d-euros-et-sauve-sa-tresorerie-307149.php), “is dit de eerste keer dat we fondsen hebben aangetrokken met een duidelijk economisch model”, zegt hij. Hierdoor zal Simplon.co haar inspanningen kunnen voortzetten om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan te trekken en een opleiding te volgen in kwetsbare gebieden, terwijl deze opleidingsplaatsen worden ontwikkeld. Met 54 fabrieken in Frankrijk en 15 in het buitenland wil het netwerk van deze operatie profiteren om zijn partnerschappen in de regio’s te versterken.

Schaalvergroting en diversificatie van de opleidingen

Sinds zijn oprichting in Montreuil in 2013 is het netwerk uitgegroeid tot een belangrijke speler in de wereld van de sociale en solidaire economie (SDO). Het begon allemaal met het idee van vier ondernemers die een solidariteitsschool wilden oprichten. Dankzij een spin-offstrategie konden aldus 4.268 mensen worden opgeleid. Met momenteel 1.644 cursisten in opleiding is de verklaarde doelstelling om tegen 2023 meer dan 10.000 mensen op te leiden. Om dit resultaat te bereiken is Simplon.co van plan nieuwe opleidingstechnieken in te zetten en een opleidingscentrum voor leerlingen (CFA) op te richten. “Vanaf het begin van het schooljaar september zullen wij in de regio’s Ile de France, Lyon en Noord-Frankrijk leercontracten uitrollen”, aldus de voorzitter, die eraan toevoegt dat “het CFA beter is afgestemd op ons publiek en een meer begeleide opleiding mogelijk maakt waarbij bedrijven zich voor langere perioden kunnen engageren.

De school voor digitale solidariteit wil van deze financiering profiteren door te investeren in het ontwerp van nieuwe referentiesystemen om de certificeringen aan te passen aan de eisen van de bedrijven. “In de tijd van AI of zelfs blockchain is het ontwerpen van nieuwe referentiesystemen al een belangrijk onderdeel van onze activiteit. We zullen nieuwe certificeringen van de vaardigheden van leerlingen kunnen blijven ontwikkelen, in overeenstemming met de behoeften van bedrijven,” aldus Frédéric Bardeau.

De fondsenwerving is ook een gelegenheid om de nog relatief onbekende entiteiten Simplon Corp en Simplon Prod onder de aandacht te brengen. De eerste begeleidt bedrijven bij hun digitale transformatie, terwijl de tweede opereert als een integratiebedrijf, waar leerlingen werken aan diensten voor bedrijven. Om haar sociale impact verder te ontwikkelen, “zal een deel van de fondsenwerving worden gewijd aan de ontwikkeling van deze werkgelegenheid genererende activiteiten”, concludeert de voorzitter van Simplon.co.