Interview met Quentin & Pierre-Yves, co-founders van ECCO NOVA

19/11/2021

Ecco Nova is in november 2021 als nieuw lid toegetreden tot het netwerk van Solifin en we zijn erg blij hen aan boord te mogen verwelkomen. Quentin & Pierre-Yves, co-founders van Ecco Nova, waren zo vriendelijk om enkele vragen te beantwoorden voor een interview.

Wie bent u en wat is uw rol in het bedrijf ?

Ecco Nova werd opgericht door twee vrienden, Quentin Sizaire en Pierre-Yves Pirlot. Ze leerden elkaar kennen op de ingenieursschool. Hun achtergrond is de productie van hernieuwbare energie. Ze hebben hun studies hervat aan de HEC Liège en daar is het idee van Ecco Nova ontkiemd.

Wat was jullie motivatie om Ecco Nova op te richten en wat maakt het uniek ?

Onze ambities waren om de energietransitie te financieren, de weerstand van burgers in de windenergiesector te bestrijden en het slapende spaargeld van burgers te activeren met crowdlending. Onze specialisatie en ons vermogen om gerichte fondsenwervingsacties te organiseren (bewoners, klanten, medewerkers, etc.) maakt ons uniek.

Hoe slaagt uw organisatie in haar missie tot nu toe ?

We hebben bijna 32 miljoen euro ingezameld voor bijna 50 projecten in België en Nederland. Onze community telt meer dan 10.000 leden en onze groei ziet er goed uit. Onze belangrijkste KPI is de CO2-besparing die we realiseren door de cofinanciering van projecten, het gaat om meer dan 150.000 ton besparing per jaar.

Wat zijn uw belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren ?

Het is momenteel gemakkelijker om fondsen te vinden dan projecten te financieren. Bovendien zal er een moment komen waarop deze nog zeer jonge markt zich zal consolideren; ongetwijfeld door de komst van een nieuwe Europese regelmentatie inzake crowdfunding. Bron van risico’s en kansen. Ten slotte zal het nodig zijn om het wanbetalingspercentage van projecten die door de hele sector worden gefinancierd, nauwlettend in het oog te houden.

Waarom was het voor u belangrijk om u aan te sluiten bij Solifin en wat zijn uw verwachtingen ?

Wij werden verleid door de convergentie tussen de oprechtheid van SOLIFIN in zijn aanpak voor een veerkrachtigere, verantwoordelijkere en eensgezindere financiering en zijn openheid. SOLIFIN is een pragmatische, inclusieve maar rigoureuze speler. De matchmaking-sessies zijn doelgericht en efficiënt. Wij zijn zeer verheugd ons bij deze beweging aan te sluiten!