Interview met Jean-Marc, General Manager Alterfin

17/12/2021

Alterfin is in december 2021 als nieuw lid toegetreden tot het netwerk van Solifin en we zijn erg blij hen aan boord te mogen verwelkomen. Jean-Marc Debricon, General Manager, was zo vriendelijk om enkele vragen te beantwoorden voor een interview.

Wie bent u en wat is uw rol in het bedrijf?

Ik ben een 53 jaar jonge Europese burger (Frans, geboren in Italië en mijn tijd verdeelt tussen België en het Verenigd Koninkrijk). Ik begon mijn professionele carrière als investeringsbankier in het begin van de jaren ‘90 en heb 16 jaar in de City gewerkt aan derivaten en gestructureerde producten. Hoewel dit vanuit intellectueel oogpunt zeer bevredigend was, overtuigden de excessen van de financiële crisis van 2008 mij ervan dat het financiële systeem niet langer levensvatbaar was, dat de samenleving als geheel had gefaald en dat ik er niet langer deel van wilde uitmaken. Ik ben in 2009 uit de sector gestapt en heb mijn tijd gewijd aan het opzetten en leiden van twee liefdadigheidsinstellingen: Kinderen van de Mekong en Greenshoots foundation, gericht op onderwijs en kennisoverdracht, voornamelijk in Azië. Ik ben in januari 2015 bij Alterfin begonnen als algemeen directeur.

Wat was je motivatie om bij Alterfin te komen werken en wat maakt het uniek ?

In 2014 was Alterfin op zoek naar een nieuwe general manager, iemand die de groei van de coöperatie kon begeleiden door haar werkwijze te professionaliseren en te zorgen voor een beter risicobeheer. Dit sprak me erg aan omdat het een fantastische kans bood om mijn ervaring en vaardigheden op het gebied van investment banking in te zetten voor een nobeler doel. Een andere aantrekkingskracht was om deel uit te maken van een team dat sterk gehecht is aan waarden waarbij duurzaamheid en solidariteit voorrang krijgen op kortetermijnwinst en egoïstische belangen. Toen Hugo Coudere in 1994 Alterfin oprichtte, volgde het een ander model, noch filantropie, noch kapitalisme, het zat in het midden en je zou het “sociaal kapitalisme” of “kapitalisme met een doel en een geweten” kunnen noemen. Dat sprak me enorm aan en ik was vastbesloten om Alterfin naar de volgende fase van zijn ontwikkeling te leiden.

Hoe slaagt uw organisatie in haar missie tot nu toe ?

Wij slagen erin te produceren wat ondenkbaar is op basis van de traditionele economische logica. De traditionele aanpak bestaat erin voldoende grote leningen te verstrekken aan goed gevestigde leners, zodat je je middelen maximaal benut. Wij doen het tegenovergestelde - wij verstrekken relatief kleine leningen aan een groot aantal partners die op hun beurt mensen financieren die geen leningen kunnen krijgen van traditionele actoren en wij doen dit in de context van de klimaatverandering, waarbij wij gemeenschappen van mensen steunen die het meest zijn blootgesteld aan de gevolgen ervan. De belangrijkste maatstaf voor ons succes is de waardering van onze partners voor de additionaliteit van Alterfin, door op te treden als pionier, katalysator en steunverlener, zelfs wanneer het moeilijk wordt. We doen dit al sinds 1994 en zijn al 21 jaar in staat om dividend te genereren voor onze coöperatieleden.

Wat zijn uw belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren ?

De COVID haalt alle krantenkoppen en heeft onze rol de afgelopen 2 jaar bemoeilijkt en dat zal in de nabije toekomst zo blijven. Maar het heeft ook duidelijk gemaakt, als er ooit twijfel was, dat Alterfin deel uitmaakt van de oplossing en niet van het probleem. Naast COVID kijken we naar de klimaatverandering en de beangstigende gevolgen voor de planeet en de samenleving. Alterfin mag dan klein zijn, maar het maakt deel uit van een belangrijk ecosysteem dat lange termijn oplossingen heeft gebouwd om het evenwicht te herstellen en ervoor te zorgen dat de samenleving als geheel kan genieten van financiële, sociale en ecologische duurzaamheid.

Waarom was het voor u belangrijk om bij Solifin aan de slag te gaan en wat zijn uw verwachtingen ?

Het positieve effect van de COVID-pandemie was dat de meeste impactinvesteerders zich gezamenlijk inspanden om meer en beter samen te werken. We zijn ons ervan bewust dat niemand van ons kan overwegen om alleen het hoofd te bieden aan wereldwijde force majeur-gebeurtenissen, dus werken we samen - “Eendracht maakt kracht”. Wij zijn Solifin dankbaar dat het ons in zijn midden heeft opgenomen en wij kijken ernaar uit om met al zijn leden samen te werken en samen de uitdagingen aan te gaan die ons morgen te wachten staan.

Meer weten over hoe duurzaam investeren met coöperatie Alterfin, bekijk het hier