Interview met de nieuwe voorzitter van Solifin

Gepubliceerd door Sevan Holemans · 27/12/2019

Thomas Van Craen heeft onlangs aanvaard om de eerste voorzitter van de Raad van Bestuur van Solifin te worden. Ik denk dat dit een grote kans is voor ons nieuwe netwerk. Als CEO van Triodos Bank kan Thomas immers meer zichtbaarheid geven aan het project en, nog belangrijker, een geest van samenwerking binnen de sector bevorderen.

Bij het begin van dit nieuwe jaar heb ik hem 3 essentiële vragen gesteld.

Wat is mijn visie voor Solifin in 2020?

Ik onderschrijf volledig de missie van Solifin, om een netwerk te zijn voor alle partijen die geld willen laten werken voor een positieve impact. Daarnaast wilt Solifin duurzame ondernemers helpen om de weg naar een geschikte financiering (donatie, kapitaal, lening en alles ertussen) makkelijker te vinden. Dit kan men alleen maar toejuichen! Samen kunnen we ervoor zorgen dat sociaal ondernemerschap de norm wordt, zeker voor nieuwe bedrijven. Want niet alleen de overheid, het middenveld en burgers, maar zeker ook ondernemers hebben de verantwoordelijkheid actief bij te dragen aan de maatschappelijke transitie waar we voor staan.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor Solifin in 2020?

Zoals elke start-up, zal het zaak zijn om zich te focusen op de kern van de missie, en zich niet teveel te laten afleiden door alle mogelijkheden die zich zullen aandienen. Concreet betekent dit de samenwerking tussen de leden te bevorderen, en duurzame ondernemers de toegang tot financiering te vergemakkelijken. Stap voor stap, niet te traag maar ook niet te snel. Enkel als alle betrokken partijen waarde zullen blijven ervaren in de samenwerking zal Solifin succesvol zijn.

Wat zal mijn rol zijn als voorzitter van de RvB in 2020, en wat zijn mijn prioriteiten?

Ik heb enorm veel energie en ambitie in het team ervaren. Ik heb ook mogen ervaren dat de leden echt zin hadden om samen te werken. Mijn ambitie is om bij te dragen aan het opzetten van een effectieve organisatie en governance. Hoe beter de overleg- en beslissingsstructuren, hoe meer energie kan vloeien naar de realisatie van de missie van Solifin. Daarnaast is het van belang dat voldoende mensen weten dat Solifin bestaat, en weten waar Solifin voor staat. Het is de rol van alle leden, en dus ook van de voorzitter, om hieraan bij te dragen. En tenslotte wil ik beschikbaar zijn voor Sevan en het team, zouden ze nood hebben aan een klankbord.

Interviewed by Sevan Holemans on 27 December 2019.