Interview met Caroline, Country Manager Belgium Miimosa

25/11/2021

Miimosa is in november 2021 als nieuw lid toegetreden tot het netwerk van Solifin en we zijn erg blij hen aan boord te mogen verwelkomen. Caroline Jonckheere, Country Manager Belgium, was zo vriendelijk om enkele vragen te beantwoorden voor een interview.

Wie ben je en wat is je rol in het bedrijf?

Voor ik bij MiiMOSA kwam, werkte ik 3 jaar bij Deliveroo. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de voedingsindustrie. Naast mijn baan bij Deliveroo heb ik tijdens de week-ends Nutritie gestudeerd, wat mijn interesse in duurzame voedseloplossingen en dus ook duurzame landbouw heeft bevestigd. Werken bij MiiMOSA was de perfecte manier om mijn persoonlijke interesses te combineren en een professionele uitdaging aan te gaan. Dit is het ondernemende avontuur dat ik aanging toen ik Country Manager België werd voor MiiMOSA. Vandaag ben ik erg blij om te werken voor een bedrijf dat mijn waarden deelt en om via mijn dagelijkse werk een positieve impact te hebben op onze maatschappij.

Wat was je motivatie om bij Miimosa te komen werken en wat maakt het uniek ?

Ik denk dat mijn antwoord hierboven het al beantwoordt. Ik ben bij Miimosa gaan werken voor haar missie en visie. Ik werk graag voor een bedrijf waar iedereen dezelfde waarden deelt. We geloven allemaal dat voeding en landbouw centraal staan in de uitdagingen van vandaag en dat we dus opnieuw financiering naar die sectoren moeten aantrekken.

Hoe slaagt je organisatie in haar missie tot nu toe?

Sinds de lancering heeft MiiMOSA in Frankrijk en België ongeveer 4000 projecten gefinancierd via beloningsgebaseerde crowdfunding en crowdlending. Alleen al in België hebben we 400 projecten gefinancierd via reward-based crowdfunding met de steun van onze gemeenschap van 35.000 burgers. Naast de financiële steun die we aan projecten hebben gegeven, geloven we ook dat we erin geslaagd zijn, ook al is de uitdaging nog steeds groot, om opnieuw een link te creëren tussen consumenten en de oorsprong van de producten die ze consumeren. MiiMOSA is meer dan een fondsenwervingsplatform, we willen mensen informeren over de landbouwsector.

Wat zijn jullie belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren?

We zijn net gestart met crowdlending in België en ons eerste project wordt momenteel gefinancierd. De belangrijkste uitdaging is dus om dit nieuwe financiële aanbod in België te ontwikkelen naast onze gevestigde positie als een op beloning gebaseerde crowdfunding speler. We hebben onze activiteiten ook uitgebreid naar Vlaanderen om een belangrijke nationale speler te worden in de financiering van de landbouw- en voedseltransitie. Ik zou zeggen dat deze twee missies de belangrijkste uitdagingen zijn voor de komende jaren.

Waarom was het voor jou belangrijk om bij Solifin aan de slag te gaan en wat zijn je verwachtingen?

Verandering is nu nodig. De financiële sector, die in het centrum van onze samenleving staat, moet evolueren naargelang van de uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd. We moeten de financiële sector heroriënteren naar sectoren waar we anders moeten veranderen en evolueren. Deze missie om de financiële sector te herstructureren kan niet door een paar spelers worden volbracht. Veel verschillende soorten actoren moeten uitwisselen en samenwerken als we een grote impact willen hebben. Nu Solifin groter wordt, krijgen ook steeds meer projecten het vertrouwen dat duurzame financiering wel degelijk bestaat.

Door ons aan te sluiten bij Solifin, willen we ons aansluiten bij deze algemene missie en we kijken ernaar uit om alle andere leden te ontmoeten en vele duurzame projecten te ontdekken die we op hun weg kunnen ondersteunen.