Financiën en klimaat: bankieren, geld en de impact op de koolstofuitstoot
En het kader van “de week van de verantwoordelijke financiën” in Frankrijk, werd Eva Sadoun, oprichter en voorzitter van Lita.co, geïnterviewd door Mathieu Vidard in het programma*La Terre au carrée*van France.inter. In dit interview keerde ze terug naar de volgende vraag: “hoe u uw geld op een verantwoorde manier kunt beheren?”
Eva Sadoun heeft er niet voor geaarzeld om erop te wijzen dat de vraag waar het bespaarde geld wordt geïnvesteerd nu belangrijker is dan ooit. Zij wees erop dat wanneer je investeringen in fossiele brandstoffen of andere bronnen wilt weigeren, er alternatieven zijn voor de traditionele financiële actoren waarop je een beroep kunt doen. De actoren van verantwoordelijke financiële actoren voegen namelijk extrafinanciëlecomponenten toe aan de traditionele spaarproducten, die niet alleen de financiële gevolgen van de producten analyseren, maar ook hun effecten op het gebied van klimaat, milieu en andere sociale parameters.
In termen van koolstofvoetafdruk verbruikt, bespaart en produceert elk individu en uitendelijk, 40% van de CO2-uitstoot van elk individu hangt samen met de manier waarop ze hun geld investeren en ze weten het niet eens. Daarom zijn er instrumenten zoals Lita.co in opkomst om te handelen door de transparantie terug te brengen in de financiering. Individuen zijn zich niet bewust van de macht die ze hebben om de overgang te financieren. Van het wereldwijde spaargeld is 38% levensverzekering en daarom hebben individuen fondsen die staatsobligaties bezitten (in Frankrijk). Het is een vector van de democratie waarmee ze de staat kunnen beïnvloeden in de richting van een duurzamere transitie van de samenleving. Als we kijken naar particulier sparen, dan wordt geld door banken gebruikt om te beleggen, voornamelijk in fossiele brandstoffen. De sleutel tot de verdeling van het gebruik van geld is vandaag de dag niet beschikbaar, terwijl iedereen als aandeelhouder betere investeringen van de banken zou moeten kunnen eisen.
Toch zijn er manieren om dit te veranderen. Als iemand een spaarboekje of levensverzekering heeft, kan hij of zij vragen om deze over te dragen naar “duurzame en solidaire ontwikkeling”. De Caisse des Dépôts zal moeten investeren in de overgang (voor nieuwe spaarboekjes). U kunt ook sociaal verantwoordelijke investering (SVI-fondsen) aanvragen voor uw levensverzekering en weigeren te investeren in iets dat afwijkt van uw waarden.
vind het volledige interview hier (in het Frans)