Belgen en hun spaargeld; laten we Sleeping Beauty wakker maken!
De Belg is een goede spaarder. Tijdens de eerste zes maanden van 2019 was er een stijging van de spaarrekeningen met minstens 8,4 miljard euro, ondanks het feit dat ze niet meer dan 0,11% per jaar opleveren. Sinds 2013 zien we hier de grootste toename op dit vlak, met een recordbedrag van 279 miljard euro aan spaarboekjes [1].
Banken zijn het erover eens dat zogenaamde ‘traditionele’ oplossingen zoals staatsobligaties of termijnrekeningen vrijwel niets opleveren, wat voor de spaarder niet veel kansen biedt. De Belgen aanvaarden een afwachtende houding omdat ze hun geld op deze spaarrekeningen parkeren in de hoop dat de langetermijnrente zal stijgen (wat tussen ons niet snel zal gebeuren). De gevolgen van de financiële crisis en de daling van de aandelenmarkten in 2018 hebben geleid tot een voorzichtige houding van de Belgische investeerders, die kiezen voor stabiliteit ten koste van de volatiliteit en de risico’s. De Belgische investeerders kiezen voor stabiliteit. Bovendien leiden de effecten van de belastingverschuiving tot een vertraagde aanpassing van de consumptie, waardoor de burgers dit jaar meer kunnen besparen op hun inkomen.
Ondanks de voorzichtigheid is de investering toch een beetje een stimulans voor de avontuurlijke geest van de Belgen. Belfius en Axa meldden dat in 2017 sommige producten met potentieel hogere rendementen aan populariteit begonnen te winnen, waaronder beleggingsfondsen [2]. Het blijft nu zaak om dit geld te richten op verantwoorde beleggingsfondsen, zoals die welke door de leden van het Solifin-netwerk worden voorgesteld.
[1] L’Echo, « Les belges n’ont jamais autant épargné », 2 juillet 2019
[2] L’Echo, « le Belge fidèle à son épargne mais tenté par l’investissement », 2018